Paarden in de zorg

Op onze zorgboerderij spelen de paarden een belangrijke rol. Er kan heel veel geleerd worden van paarden. Zowel op lichamelijk als op emotioneel gebied:

  • Plezier en ontspanning
  • Door het paardrijden wordt de motoriek en balans beter ontwikkeld
  • Door het zorgen voor de dieren wordt verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld en vergroot
  • De omgang met paarden zorgt voor meer zelfinzicht waardoor het zelfvertrouwen groeit

Neem contact op

Communicatie

Paarden zijn gevoelsdieren. Wanneer een paard iets niet fijn vindt stampt hij met zijn voet of hapt hij. En als hij iets wel fijn vindt dan geeft hij een knuffel. Een paard is dus heel duidelijk in zijn communicatie. Hij kan niet net doen alsof en is altijd oprecht. Doordat het paard volkomen eerlijk is in zijn gedrag en reactie wordt de mens met zijn eigen gedrag geconfronteerd. Hij reageert bovendien alleen op wat iemand doet, niet op wie iemand is.

Zelfvertrouwen

Iemand die onzeker is, niet lekker in z’n vel zit of gepest word, kan z’n zelfvertrouwen terug krijgen dankzij de omgang met paarden. Een paard vraagt namelijk om duidelijkheid: laat zien dat je me kan sturen, laat zien wat je wilt, geef mij grenzen.

Gedrag

Impulsief gedrag heeft een negatief effect op een paard, het dier zal hier op zal reageren. Het gevolg is dat een bepaalde opdracht met het paard niet zal slagen. Wanneer het dier rustiger wordt benaderd, zullen de opdrachten wel gaan slagen, waardoor de beleving zal toenemen en het gedrag rustiger zal worden.